Už víš, co v Řecku ochutnáš?


Už víš, co v Řecku ochutnáš?

07.06.2022




Pokud se řekne Řecko, není to pouze moře a slunce – je to určitě i pestrá řecká kuchyně. Ať už si v řecké taverně objednáš musaku, souvlaki nebo gyros, nešlápneš vedle. 

Asi nejznámějšímu řeckému pokrmu musaka se říká „balkánské lasagne“. Základem musaky je kvalitní mleté maso prokládané plátky lilků a brambor, zapečené s rajčaty a bešamelem. Podává se většinou v malé zapékací misce a velmi horké, takže pozor, ať si neopaříš jazyk. Musaka je na přípravu poměrně složitá a ty nejlepší vaří rodilé Řekyně, které mají své vyzkoušené rodinné recepty. Nejlepší je musaku ochutnat v tradiční řecké taverně, čím zastrčenější, tím lepší.

Dalším velmi tradičním chodem jsou světoznámé tzatziki. Lahodný jogurtový dip s nastrouhanou okurkou a koprem se podává ke spoustě řeckých jídel a nemůže chybět na stole při rodinných oslavách. Řekové jsou na ně právoplatně hrdí. Výborně fungují s gyrosem, souvlaki, mořskými plody i jen tak k olivám.

Pokud máš chuť na malé jídlo do ruky, je gyros jasná volba. Jedná se o marinované maso opékané na vertikální jehle a odkrajované na tenké plátky. Gyros se podává zabalený v pita chlebu společně s cibulkou, rajčaty a tzatziki. Můžeš se ale také setkat se servírováním na talíři s nakrájeným pita chlebem, zeleninou a tzaziky. Původní gyros se připravoval především z vepřového, hovězího a jehněčího masa, ale později se objevily i nové variace s drůbežím masem, rybami nebo dokonce mořskými plody. V moderní době nesmí chybět ani vegetariánská alternativa gyrosu.

Další velmi typický pokrm řecké kuchyně je souvlaki. Tento masový marinovaný špíz opečený na grilu vynikne v kombinaci s tzatziki a čerstvou lehce ogrilovanou pitou. Tyto tři suroviny se mohou servírovat zvlášť na talířích nebo dohromady, čímž vzniká oblíbená plněná souvlaki pita. Historie souvlaki sahá až do dávných dob. Během vykopávek na ostrově Santorini se našly kamenné špízy, které se používaly 1700 let před Kristem, o souvlaki psal také dokonce Homér či Aristoteles.

Za vínem, olivami a fíky zamiř určitě do Kefalonie. Skvělým místním jídlem jsou masové kuličky keftedes. Dříve se zásadně připravovaly z mletého hovězího masa, ale časem do nich kuchařky začaly přidávat také vepřové. Zjistily, že bývají poté o něco šťavnatější. Někde jsou však kuchtíci stále věrní „klasice“. Výhodou je nenáročná příprava, navíc je milují děti, zejména v kombinaci s tomatovou omáčkou a těstovinami. Původně se keftedes ale podávaly s brambory nebo bramborovou  kaší, rýží, ale také s již zmíněným chlebem jako předkrm. Krom toho v Kefalonii umí výborně připravovat také jehněčí kotlety, pečené sardinky i masové koláče.

O tom, že si v Řecku dáš výbornou kávu a víno, o tom není pochyb. Typickým aperitivem před jídlem je Ouzo, anýzová pálenka ochucená fenyklem a lékořicí. Smíchaná s ledovou vodou je velmi osvěžující. K řeckému jídlu se pije většinou víno, ale ochutnat můžeš i místní pivo Mythos. Jako digestiv na dobré trávení pak přichází ke slovu třeba Masticha, což je destilát ochucený léčivou pryskyřicí z mastichových keřů z ostrova Chios, a nebo hořkosladký Kumquat likér – specialita ostrova Korfu. Typická odrůda vína je retsina. Na svazích stále zeleného Samosu se pěstuje vinná réva, ze které se vyrábí sladké dezertní víno s vyšším obsahem alkoholu. Sladké červené víno z dobových sudů má výraznou chuť a barvu a je stále nejoblíbenějším mešním vínem věřících. Kvalitní samoská muškátová vína Grand Cru a Vin Doux získávají opakovaně řadu ocenění. Dokonce i Vatikán objednává mešní víno přímo ze Samosu. Zajímavostí je, že archivní ročníky těchto vín se využívají i k výrobě Metaxy. 

Jako je parmazán typický pro Itálii, tak je sýr feta typický pro Řecko. Pokud si chceš v horkém letním dni odlehčit od všudypřítomných masitých pokrmů, doporučujeme pravý řecký salát z čerstvých rajčat, okurek, cibule, oliv, sýru feta, bylinek a olivového oleje. Úspěch řeckého salátu spočívá v jeho jednoduchosti. V dnešní době si tento salát získal řadu obměn, můžeš k němu dostat například čím dál víc oblíbené avokádo. Nejlepší olivy nejen do salátu pak pochází z Kréty.

Jelikož Řecko leží u moře, co by to bylo za vody bez ryb a mořských plodů. Na ostrově Lefkada umí dokonale připravit tygří krevety. K nejoblíbenějším rybám vyloveným u řeckých břehů patří parma, mečoun, pražma a různé druhy makrel nebo kolios. Zpravidla se podávají grilované, polité dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy nebo s česnekovou pastou skordalia. Sardinky jsou nejlepší pečené, pochoutkou jsou také drobní dokřupava usmažení sledi. Máš-li rád plody moře ochutnej chobotnici vařenou v bílém víně spolu s rajčaty a brambory, nebo delikátní garnáty se sýrem feta.

Už cítíš tu pravou přímořskou atmosféru?

Řecko má i své typické pečivo pocházející již z Mezopotámie a tím je pita chleba. Pita může mít různé tvary i velikosti, často se připravuje při vysokých teplotách tak, aby se těsto nafouklo. Zároveň se tak v pitě snadno vytváří vnitřní otvor, a pita se může plnit například kebabem, gyrosem, souvlaki nebo falafelem. 

A na závěr – dezert! Řekové milují sladké a na cestě domů se rádi zastaví v cukrárně pro něco dobrého. Nejznámějším dezertem je baklava z listového těsta plněná ořechy a medem nebo galaktoboureko plněné krupicovým krémem. Pokud nepatříš mezi fanoušky přeslazených cukrovinek, pak sáhni po vynikajícím řeckém jogurtu s medem a ořechy. Super je i k snídani. 

 

 

 

Text: Veronika Kocmanová, úpravy Veronika Schubertová

Foto: Veronika Kocmanová, Baklava – Greece – Julia & Alpha by avlxyz is licensed under CC BY-SA 2.0., Daily Ouzo, ούζο by dullhunk is licensed under CC BY 2.0., Tzatziki by futureshape is licensed under CC BY 2.0.

Navigace