Krásná a exotická Dominikána má opravdu co nabídnout. Vydej se s námi za tímto jedinečným karibským dobrodružstvím v rytmu skvělého rumu, koupání pod vodopády, raftingu na nejdelší řece v Karibiku, objevování zatopených jeskyní, relaxu na nejkrásnějších plážích i trochou té místní indiánské i koloniální historie. Čeká tě ráj!
|
max. 15 |
⚒ +/- Dnů dovolené10 dní |
🏠 LokalitaDominikánská republika |
|
Ideální proVšechny cestovatele |
Program
1. – 2. den | Přílet a přejezd do Samaná
Odlet z Evropy, přílet do Punta Cany v odpoledních až večerních hodinách, transfer na hotel, večeře a ochutnávka prvních rumů 🙂. Ráno po snídani odjezd směr poloostrov Samaná, po cestě návštěva prvních vodopádů. Po příjezdu do Samaná, kde strávíme čtyři noci, procházka po nábřeží, večeře v rybárně a odpočinek po dlouhé cestě.
3. – 5. den | Samaná a okolí
V průběhu tří dní navštívíme nejkrásnější pláže a vodopády poloostrova Samaná, jako jsou Frontón, Rincón či Enriquillo a třicetimetrový vodopád El Limón, ke kterému se dostaneme broděním přes četné místní říčky. Zastavíme se u “Ďáblova hrdla”, místa, kde si mořská voda prorazila úzké tunýlky skrz skály, při průchodu nimiž se ozývají pekelné zvuky. Na soukromém člunu prozkoumáme mangrovové porosty a tajemné jeskyně s nástěnnými malbami původních obyvatel Tainů ukryté uprostřed Národního parku Los Haitíses. Při procházkách džunglí narazíme na kokosové, papájové a kakaové plantáže a budeme moci ochutnávat čerstvé ovoce přímo na farmě. Po večerech budeme ochutnávat místní plody moře a družit se s vesničany u piva v některém z mnohých místních colmados (pouličních krámků s alkoholem).
6. – 8. den | Puerto Plata a severní pobřeží
Naše putování si zpestříme návštěvou dvou cenotes – zatopených jeskyní s průzračnou vodou. Tyto přírodní útvary najdeme především na Yucatánu, ale pár jich je i zde v Dominikáně. Tyrkysová voda a krápníkové útvary přímo vybízejí ke šnorchlování. Navštívíme i několik suchých jeskyní a další mangrovníkové porosty s velkým množstvím ptactva. Na výpravě s místním kapitánem prozkoumáme mořskou jeskyni poskytující úkryt místním vlaštovkám. V Puerto Plata si prohlédneme koloniální centrum a zajdeme na exkurzi do doutníkové dílny a místní palírny rumu, kde dostaneme na ochutnání i pěkných pár panáků od cesty. Ve vnitrozemí zdoláme skoky, skluzy a slaňováním (tzv. kaňoningem) 27 vodopádů u vesnice Damajagua a nad městem navštívíme obří sochu Ježíše Krista, abychom se pralesní cestičkou vrátili zpátky do centra.
* Kdo se na kaňoning necítí, ten můžu tuto aktivitu přeskočit. 🙂 |
9. – 12. den | Hory ve vnitrozemí
V horské oblasti u měst Jarabacoa a Constanza si odpočineme od vedra na pobřeží a prozkoumáme tento málo navštěvovaný kraj. Čeká nás návštěva kávové plantáže a vysvětlení procesu produkce kávy, procházky v horském deštném lese, rafting na nejdelší řece Karibiku Río Yaque (střední obtížnosti) a několik dalších malebných vodopádů včetně nádherného několikastupňového Aguas Blancas. Hluboko v horách navštívíme rituální centrum prapůvodních indiánských obyvatel se skalními malbami zobrazujícími výjevy z jejich života. Prohlédneme si i klášter řádu cisterciáků a několik neturistických vesnic, kde jakoby se zastavil čas.
13. den | Santo Domingo
Celý věnujeme hlavnímu a zaroveň největšímu městu Dominikánské republiky. Jedná se zároveň o město s největším počtem koloniálních památek, z nichž mnohé jsou nejstarší svého druhu na americkém kontinentu. Jmenujme namátkou pevnost Ozama, nejstarší koloniální vojenskou budovu na západní polokouli, místní katedrálu, rovněž nejstarší na americkém kontinentě, či majestátní Kolumbův maják, ukrývající též jeho hrobku. Bude-li nám dominikánská strava již lézt krkem, vypravíme se do autentické čínské čtvrti na ochutnávku zajímavé čínsko-dominikánské kuchyně. Po večerech prozkoumáme bohatý noční život s místními bary a diskotékami, hrajícími bachatu až do rána.
14. – 15. den | Bayahibe a jižní pobřeží
Na závěr cesty nás čeká aktivní plážový relax. Po cestě do Bayahibe navštívíme pravděpodobně nejkrásnější jeskyni v zemi Cueva de las Maravillas (doslova “zázračná jeskyně”) s nádherným nasvícením a množstvím krasových útvarů. Hned u Bayahibe jsou dvě krásné pláže (Bayahibe a Dominicus), my se však vydáme soukromým člunem na panenské pláže daleko za městem a na ostrov Saona. Zde si dopřejeme coco loco přímo z kokosových palem, v bílém písku objevíme spousty zajímavých lastur. V pralesní jeskyni nedaleko od města se vykoupeme ve sladkovodním jezírku, pouze za světla našich čelovek. Naše dobrodružství se chýlí ke konci, nevyhnutelně nás tak také čeká rozlučková party se spoustou rumu :-).
16. – 17. den | Transfer na letiště, odlet
Z Bayahibe je to na letiště v Punta Caně jen necelou hodinu, do poslední chvíle si tak můžeme užívat moře a pláž. Poté dáme Dominikáně sbohem a odletíme do Evropy. Přiletíme domů následující den.
Podmínky vstupu
Pro občany ČR a Slovenska platí bezvízový režim pro turistické cesty do 180 dnů. Je zapotřebí disponovat cestovním pasem s platností po celou dobu pobytu. Při vstupu není zapotřebí předkládat očkování ani testy ve spojitosti s nemoci Covid-19.
Očkování
Rozhodnutí je na Vás. Lékaři obecně doporučují být při cestě do Dominikánské republiky očkován proti žloutence A a B, břišnímu tyfu a tetanu.
Doprava
Ubytování
Na všech místech budeme spát v pohodlných hotelech 3*. Typy hotelů jsou různé – někde nové moderní budovy, jinde přestavěné koloniální haciendy. Ubytovaní budeme na dvoulůžkových pokojích vždy s vlastní koupelnou s teplou vodou a s klimatizací (kromě hornatého vnitrozemí, kde není potřeba). Hotely zpravidla poskytují bezplatné wi-fi připojení.
Strava
Nebudeme Vám nic namlouvat, dominikánská kuchyně není nic, o čem byste psali domů mámě. Je to chudá země a místní kuchyně plní především její hlavní funkci, tj. neumřít hlady. Místní obyvatelé velmi holdují smaženému jídlu v podobě kuřete, hranolek či banánů. Kdo smaženiny nerad, setká se nejčastěji s dušeným masem a rýží či fazolemi jako přílohou. Rovněž populární je banánová kaše mangú podávaná s kousky smaženého sýru či salámu. Na snídani a oběd je tak nutné klást snížené nároky. Po večerech jsou pak otevřené turistické restaurace nabízející jídla vyššího standardu, často i mezinárodní kuchyni – steaky, burgery či pizzu. Nejlepší volbou jsou však místní čerstvé ryby a mořské plody. Dominikanský rum Brugal, Bacardí či Macorix asi každá zná, produkuje se zda však také celkem ucházející pivo a v horských oblastech káva. Ve specializovaných prodejnách pak najdeme džusy ze všech myslitelných druhů tropického ovoce.
Ambasador
Tomáš
Cestovatel a dobrodruh, milovník vodopádů a exotického jídla. Začal cestovat už na gymnáziu a za svou bohatou cestovatelskou historii navštívil Rumunsko, Ukrajinu, maroko, Venezuelu, Panamu, Kolumbii, Ekvádor, Brazílii, Bolivii, Peru, kde se zrodila jeho největší láska a to láska k Latinské Americe. Tomáš je zvídavý a komunikativní, rád vtipkuje, vyměňuje si cestovatelské poznatky a tipy. Miluje jídlo a razí heslo “Raději se pozvracet než promarnit příležitost zkusit nové jídlo.”